Elérhetőségeink

SB-Controls Kft.

H-2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. 

T [06] 23-501-170

E office@sb-controls.hu

ÚJDONSÁGOK

A kiber-biztonság növelhető a folyamatirányítás területén

ÚJDONSÁGOK

MEGÉRKEZETT!
Termékkínálatunk  áramváltókkal bővült

LoRa

LoRaWAN - Új lépték az ipari adatátvitelben

 A LoRa (Long Range) technológia a 868MHz-es ISM sávban (ipari, tudományos és orvosi sáv (Industrial, Scientific and Medical, ISM band), engedélyezéshez nem kötött kis teljesítményű rádióval (25mW) 10-15km távolság áthidalására képes. 

 A kis fogyasztású kommunikációs modul LoRaWAN hálózati technológiával működő, telepes táplálású IoT (Internet of Things, dolgok Internete) készülékek Internetre kapcsolását teszi lehetővé. Hiszen az egyes, akár egymással is kommunikálni képes szenzorok hálózatából olyan adathalmaz állítható össze, amelynek segítségével sokszor ki nem mutatható összefüggések fedezhetők fel.

 A LoRa WAN technológia egyik legnagyobb előnye annak rendkívüli energia hatékonyságában rejlik, szenzor és gateway (bázisállomás) oldalon egyaránt. Az egyes szenzorok, adatforrások, képesek akár 5-10 évig is külső energiaforrás nélkül működni és közben folyamatosan információt, mérési adatokat szolgáltatni a felügyelni kívánt területről, berendezésről. Bár a jellemző irány a szenzortól a gateway felé mutat, de ez a kommunikáció két irányban is folyhat, tehát lehetőség van a beavatkozásra, folyamat szabályzásra is.

Bővebben a LoRa Alliance-ról!

A termékekről bővebb műszaki tájékoztató e linken található!


Kedvelt típusok

 

Impulzusszámlálás - ACWLW8-MR4 

A LoRa kommunikációra alapozott mérő-adatgyűjtő rendszerek kiépítése leghamarabb a fogyasztói méréseknél merül fel, ahol vízórát, gázórát, esetleg impulzuskimenetű villamos fogyasztásmérőt szeretnének rendszerbe illeszteni. Az ACWLW8-MR4 típusú RF-modemek fejlesztésekor a fő célterület a mérés volt, ezért 4 db – bármilyen – digitális impulzus vagy állapot továbbítására alkalmasak. Ahogy a megjelenítő képen látszik, a mérőazonosító helyén az eredetileg kommunikált „eszközazonosító” helyett már a hozzárendelt fogyasztó azonosítója jelenik meg, amely könnyen értelmezhető. A két mért érték kijelzése az esetleges vezetékszakadás (vagy szabotázs) érzékelését hivatott jelezni.

Analóg mérés és digitális jelek - ACWxxx-DINDA 

Amennyiben analóg érték mérésére van szükségünk, úgy a 0-10 V/0-20 mA jel fogadására alkalmas ACWLW8-DINDA lehet a megoldás, amely LoRaWAN hálózaton 300 bit/s-10 kbit/s  sebességtartományban képes adatokat küldeni a bázisállomás felé. Ahogy az ábrán látható, akár nyomásérték, akár folyadékszint kijelzésére is lehetőségünk adódik.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a modem tápfeszültsége 10-30 VDC, amelyet akár szigetüzemű „vízgenerátor” segítségével is biztosítani lehet, ami jelentős segítség lehet a vízművek számára a hálózatuk nyomásellenőrzési rendszerének kiépítésekor. 


Adatcsomagok kiolvasása - ACWLW8-DINRSM - ACW868-DINRS - ACW868-DINRS+

Az automatizálás területén talán a leghasznosabb RF-funkció a „vezetékhosszabbítás”, amely transzparens modemek segítségével akár több száz méteres kábelezéstől tud megmenteni. Ez akkor tesz szert különleges jelentőségre, ha a kábelezést műszaki és/vagy jogi akadályok miatt nehéz, hosszadalmas, költséges, sőt nem ritkán lehetetlen kivitelezni. A 868 MHz-es szabadfrekvencián számos alkalommal használtuk már a soros kommunikáció meghosszabbítására az ATIM DINRS modemeket. LoRaWAN környezetben azonban még hasznosabbnak bizonyult, hiszen a ACWLW8-DINRSM RF-modem egyszerre 6 db Modbus (RTU 8N1) eszközt tud lekezelni és eszközönként 16 regiszternyi adatot tud továbbítani adatcsomagok formájában. Ezáltal az impulzusadós mérőhöz képest jelentősen több adatot (Pl.: feszültség, áram, hatásos és meddő teljesítmény, teljesítménytényező – akár fázisonként is) gyűjthetünk villamos fogyasztásmérőnkből.

 

Belső hőmérsékletmérő - ACWLW8-TH-I

A belső hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel ellátott RF-modemek óránként egyszeri üzenetküldéssel, karbantartási igény nélkül képesek mérési adataikat továbbítani két darab AA-elemet energiaforrásként felhasználva. Hiteles mérésre –20 °C - +55 °C közötti hőmérséklettartományban képesek. Adatátviteli sebességük a kommunikáció típusától függően széles tartományban mozog, hiszen ez a paraméter 1200 bit/s-tól 115 kbit/s-ig terjed a 868 MHz-en működő ACW/868-TH modellnél, míg a LoRa hálózaton át működő ACW/LW8-TH típussal 300 bit/s-10 kbit/s sebesség állítható be.


Külső hőmérsékletmérő - ACWLW8-TH-O

ACW868-TH-O típusnévvel a 868MHz-es, ACWLW8-TH-O típusnévvel pedig a LoRa hálózat kiépítésekhez is kínálnak külső hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel ellátott RF-modemeket, amelyek beltéri társaikéhoz hasonló üzemi paraméterekkel rendelkeznek, de IP 66 védettségű PVC burkolatuknak köszönhetően tökéletesen védettek a por ellen, és az erős vízsugárral szemben is ellenállóak. 


Vízbetörés távadó - ACWLW8-WL

 

Az ATIM vízbetörés távadója IP 68 védettségi besorolású, öntött burkolatú RF-modem, amelynek tápellátását kettő darab AA elem biztosítja. A lokális 868 MHz-es hálózaton installálható ACW868-WL és a LoRa kommunikációt megvalósító ACWLW8-WL típusok kialakításából adódóan az elemek ugyan nem cserélhetők, de a vízbetörés távadók működési élettartama hosszúnak tekinthető, hiszen napi három üzenetküldéssel akár 5 évig is el tudják látni feladatukat. Az ATIM fejlesztőit dicséri, hogy a távadó üzembe helyezéséig a tápellátást biztosító elemeket egy mesterségesen – külső mágnes által – nyitva tartott relé védi, kizárva ezzel azok túl korai lemerülését. 

 

LoRa rendszerelemek

Típusok:

ACWLW8DIND44 ATIM RF modem 4 digitális/számláló bemenet és kimenet
ACWLW8DINDA ATIM RF modem DIN; 1 x 4/20mA analóg bemenet + 1 táp-feszültség kimenet külső szenzor számára
ACWLW8DINDIO ATIM RF modem DIN; 1 digitális bemenet + 1 digitális kimenet
ACWLW8DINRS ATIM RF modem DIN, RS232 / RS485 soros interfész, Modbus (25mW)
ACWLW8MR2EX ATIM RF modem 2 digitális / impulzus bemenet  ATEX Zone 2
ACWLW8MR4 ATIM RF modem 4 digitális / impulzus bemenet  Mérés vagy digitális bemenet
ACWLW8THI ATIM RF modem Hőmérséklet + páratartalom mérés, 2 x AA elem, belső antenna
ACWLW8THO ATIM RF modem Külső hőmérséklet + páratartalom mérés; 2 x AA elem, belső antenna
ACWLW8TM0D ATIM RF modem 1 vagy 2 bemenet külső digitális hőérzé-kelő fogadására (nem tartozék)
ACWLW8TM1D ATIM RF modem 1 külső digitális hőérzékelő fogadására (tartozék)
ACWLW8TM2D ATIM RF modem 2 külső digitális hőérzékelő fogadására (tartozék)
ACWLW8WL25 ATIM RF modem vízbetörés jelző
ANT86812FSC ATIM Félhullámú antenna 18 cm SMAM csatlakozóval
ANT86812S38 ATIM Félhullámú antenna 380 cm vezetékkel SMAM csatlakozóval


Vissza a kezdő oldalra  

 

Kövessen Minket a Facebookon   
vagy íratkozzon fel Youtube csatornánkra!

 

Honlap készítés