Elérhetőségeink

SB-Controls Kft.

H-2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. 

T [06] 23-501-170 F [06] 23 501 180

E office@sb-controls.hu

Tanfolyam

Naptár

2020. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

webshop

Hírlevél

Szavazás

Milyen ingyenes képzésre lenne Önök szerint szükség?
Épületautomatikai alapok
SAIA konfigurálási képzés

Fogyasztásmérők

A Saia energiamonitoring rendszerének alapját a villamos fogyasztásmérők, a hálózat analizátor és a különböző impulzus adóval ellátott (víz-, gáz-, hőmennyiség-) mérők adatainak integrálására szolgáló csatolómodulok adják.

A fogyasztásmérők között megtalálható altípusok:

  • egyfázisú / háromfázisú;
  • elektronikus / LCD kijelzős elektronikus;
  • egytarifás / kéttarifás;
  • direkt / kétirányú;
  • áramváltós;
  • impulzus adós / Bus-kommunikációs (M-Bus, Modbus, S-Bus).

Elektronikus fogyasztásmérők 

A Saia villamos fogyasztásmérők elektronikus elven működnek, mechanikai alkatrészeket a hét számjegyes (999.999,9) impulzus számláló kivételével nem tartalmaznak.

A feszültség és az átfolyó áram mérése, valamint a mért adatok „feldolgozása” elektronikus úton történik. Az elektronika kilowattóránként 100 impulzus generál, amelyet a készülékben lévő elektromechanikus számláló számol. Az impulzusok optocsatolóval leválasztott nyitott kollektoros kimenetre is kikerülnek, megteremtve a csatolás lehetőségét egyéb jelfeldolgozó vagy felügyeleti rendszerhez. Az elektronika, a készülék működéséről egy státusz LED segítségével nyújt információt a felhasználó részére.

A fogyasztásmérők egy- és háromfázisú villamos fogyasztás mérésére alkalmasak típustól függően. A névleges áramterhelhetőségük 10, a maximális 65 Amper. Méréshatáruk áramváltó használatával kibővíthető. A fázis és nulla vezetők közvetlenül beköthetők a sorkapcsokba (maximális vezetékátmérő 16 mm2). Háromfázisú mérő két tarifaszámlálós változatban is létezik, a tarifaidőszak váltását egy erre a célra szolgáló bemeneten keresztül lehet elvégezni. 

A készülékek mérési pontossága 1% (1. osztálypontosság). A készülékek műanyag házban, IP20 védettséggel, kalapsínre szerelhető változatban kaphatók. Az opcióként szállított fedelük ólomzárral ellátható. A készülékek kis mérete lehetővé teszi közvetlen vezérlőszekrénybe szerelését. Használatuk főként, bevásárló központok, irodaházak, apartmanok, kiállítások almérőiként ajánlott, ahol energia felügyeleti rendszerbe csatolva központi leolvasást, energiamenedzselést lehet megvalósítani.

A LCD kijelzős mérők az elektromechanikus kijelzésű mérőkhöz képest már nemcsak az összfogyasztás, hanem részfogyasztási adatok megjelenítésére is alkalmasak. Ezzel egy időben a pillanatnyi feszültség, áram és teljesítmény kijelzésére is lehetőséget adnak, akár fázisonként is. Vagyis  lehetőség van a hálózati értékek ellenőrzésére.

A LCD kijelzős fogyasztásmérők új generációja a bus-kommunikációs fogyasztásmérők már a hálózatellenőrzésre is lehetőséget adnak, amellyel jelentős energia és költségmegtakarításra van lehetőség.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiaszigetek, a napelemes-rendszerek, ahol már a kétirányú fogyasztásmérésre van szükség. Ahhoz, hogy a fenti feladatokra a villamos fogyasztásmérők alkalmasak legyenek, rengeteg fejlesztésre és mérnöki munkára volt szükség.

A soros vonali kommunikáció további adatok gyűjtésére ad lehetőséget, hiszen nyomon követhetjük a hatásos, illetve meddő teljesítményeket, valamint a teljesítménytényező (cos φ) alakulását is. Segítségükkel az esetleges hálózati hibák, gépállapot romlások, felvett teljesítménynövekmények, stb kijelzésére is módunk van.

Ehhez természetesen már a Saia fogyasztásmérők esetében szükség van egy adatgyűjtő, megjelenítő eszközre is. A gyűjtött és regisztrált adatok elemzésével jelentős többletköltségeket küszöbölhetünk ki, gondoljunk csak a lekötött áram mennyiség túllépése után fizetett büntetésre, vagy csak egy karbantartással megelőzött gépvásárlásra.

Fogyasztásmérők kódolása

Vissza a kezdő oldalra  

 

Kövessen Minket a Facebookon   
vagy íratkozzon fel Youtube csatornánkra!

 

Honlap készítés