Elérhetőségeink

SB-Controls Kft.

H-2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. 

T [06] 23-501-170

E office@sb-controls.hu

webshop

Hírlevél

Szavazás

Milyen ingyenes képzésre lenne Önök szerint szükség?
Épületautomatikai alapok
SAIA konfigurálási képzés

LoRaWAN mérési adatok beolvasása, integrálása Vision X folyamatmegjelenítő (SCADA) rendszerbe

A LoRaWAN rádiókommunikációs eljárás részleteinek bemutatása során megismerhettük a benne rejlő lehetőségeket és a kiemelkedő adatátviteli biztonságát. Különféle érzékelő és adatgyűjtő készülékek állnak rendelkezésre, amelyek a mérési, érzékelési adataikat többféle módon juttathatják el a végfelhasználók felé. Ezek az eljárások többfajta megoldást használhatnak a teljes központi adatgyűjtő hálózati megoldástól kezdve (pl. Antenna Hungária hálózata) egészen a hálózattól leválni akaró cégek számára kialakítható SPN (Small Private Network) megoldásokig.
Mindegyik megoldásnál fontos és biztos, hogy a mérési adatok többszörös titkosítási eljárás után jutnak el a távoli vagy a helyi szerverbe, ahonnan ezek az adatok szintén komplex adatvédelmi megoldások során nyerhetők ki. Ebben rejlik a most bemutatott megoldás jelentősége, mert ez gondoskodik a különféle külső vagy belső (SPN) adatok egységes beolvasásáról. A megoldás előnye, hogy egy nagyon elterjedt folyamatirányító-megjelenítő rendszerben (Vision X) működik Magyarországon. Vision X rendszert találhatunk több nagy vízmű rendszernél (pl.: Alföldvíz Zrt.; BÁCSVÍZ Zrt.), sok technológiai irányításnál (pl. számtalan takarmánykeverőnél, illetve vegyi folyamatirányításnál), és természetesen az épületautomatika számos kiemelkedő területén (pl. az új Promenade Gardens, vagy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új szállodájánál).


A már ismertetett módon, engedélyt nem igénylő 868 MHz frekvenciasávban küldik mérési adataikat a rádióközpontok felé. Ismétlésként a rendszer működési diagramja alapján látszik a rendszer jelentős adatbiztonsága és a hálózatos kialakítás esetén a vevőállomások redundanciája is. Mivel a mérési adatokat a „nyers” információk helyett érthető, könnyen feldolgozható formában kell előállítani ezért nagyon fontos az integrált, integrálható megoldás. Ezt a kérdést eddig egyedi programok oldották meg, amelyek – noha kellemes megoldást kínálnak – nehezen bővíthetők és változtathatók egyedi igényekre optimalizáltan.

A Vision X hazai fejlesztésű szoftvernek (Provicon Kft.) így a támogatása és szükség szerinti bővítései is könnyebben, egyszerűbben megvalósíthatók; a szoftver eredendően egy nyitott, bővíthető megoldást kínál. A Vision X fejlesztői egy LoRaWAN kommunikációs szervert hoztak létre, amelyet egyszerűen integráltak a megjelenítő rendszerbe.

A LoRaWAN adatok a többi adattal azonos módon érkeznek be a rendszerbe, ezáltal kényelmesen, egyszerűen alkalmazhatók. A kommunikációs szerver a saját beállításai segítségével olvassa ki a LoRaWANTM adatokat akár egy központi (hálózati pl.: Antenna Hungária) szerverről, de akár a helyi hálózaton fellelhető SPN szerverről. Egy ilyen szerver 1000 külső jeladó beolvasását tudja elvégezni. A vegyes forrású adat begyűjtése egyszerűen megoldható mert az SPN szerverek önállóan küldik be a Vision X LoRaTM szerverének az adatokat meghatározott időközönként.

A Vision X rendszerbe ezt követően a LoRaWANTM szervert, egy átlagos kommunikációs drivernek tekinthetjük, azaz az onnan érkező adatokat „csak beolvasva” már használhatjuk is. A rendszer használata ettől kezdve a Vision X rendszerprogramozási elvek alapján történik. Arra azonban fontos felhívni minden alkalmazó figyelmét, hogy a LoRaWANTM adatok – a rendszer elvi működése és a 868 MHz sáv előírásai miatt – sohasem „folyamatos” adatszolgáltatással működnek, hanem meghatáro-zott időközönként (pl. 10 perc) küldenek adatokat.

De ha belegondolunk, vannak olyan mérési adatok (pl.: a levegő hőmérséklete), amelyek nem is változnak jelentősen ennél sűrűbben. A rendszer működésének és alkalmazhatóságának bemutatására a Provicon Kft. fejlesztői létrehoztak egy bemutató projektet, amelynek segítségével a LoRaWAN alkalmazók könnyebben fel tudják dolgozni a beérkező adatokat.

Fontos lehetőség, hogy a Vision X elkészült LoRaWAN szervere fel van készítve a korábban már bemutatott, a francia ATIM cég által gyártott LoRaWAN távmérő és adatátviteli készülék adataira, így azokat már nem kell „kézzel konfigurálni”. Ez a lehetőség
nagyon gyorssá és kényelmessé teszi a rendszer használatát.
Természetesen a „kész” adatok nem zárják be a rendszert, mert az adatok konfigurálása kézzel is elvégezhető, illetve a kommunikációs
szerver (driver) képes újabb és újabb adatok befogadására, ami a rendszer további alkalmazhatóságát, bővíthetőségét növeli. Hiszen a LoRaWAN nem csak késztermékek alkalmazását teszi lehetővé, hanem óriási területét fogja át a fejlesztés, ahol több cég által gyártott, illetve forgalmazott (Microchip; ATIM; stb.) kommunikációs panel felhasználásával lehet LoRaWAN képes mérő, illetve érzékelő rendszereket fejleszteni, ahogy ezt több hazai cég már néhány éve végzi.

Ezek a fejlesztések világszerte növelik a LoRaWAN-képes eszközök számát és lehetőségét. Iparági elemzők véleménye szerint a LoRaWAN fejlődése a következő években olyan szintű lesz, ami a jelenleg a világon működő több mint 500 millió végkészülék számát éves szinten mintegy 400-700 millió készülékkel gyarapítja, így elképzelhető, hogy ezen a területen jelentős fejlődés várható Magyarországon is. Mivel a hazai palettán működő cégek közül többen fejlesztéssel, többen pedig kész termékek forgalmazásával foglalkoznak, így ezen a területen is van „élet”. Ami fontos, hogy alkatrészforgalmazóként a ChipCad rendszeres alkalmazói tanfolyamok tartásával felvállalta ennek a technológiának a szakmai támogatását. Az SB-Controls az alkalmazáskész LoRaWANTM technológiájú készülékekről ősszel tartja első szakmai alkalmazástechnikai tanfolyamát, ami által több szegmensben is gyarapodhat az ismeret. Mivel a jövőbeni alkalmazók nem mindig szeretnék adataikat központi rádiórendszereken és szervereken keresztül elérni, így nagyon nagy az érdeklődés a már említett SPN (Small Private Network) szerverek alkalmazása iránt. Ezek a készülékek viszont jelentősebb rádiótechnikai és antennaszerelési feladatokat igényelnek, ami az iparág szakembereinek adhat munkát hazánkban.

A fentiek alapján belátható, hogy a LoRaWAN alkalmazása, mind egyedileg, mind a Vision X integrációja révén a következő években jelentős feladatot fog jelenteni sok hazai szakembernek, így célszerű felkészülni rá. Ez a technológia biztosan kiemelkedő szerepet kaphat a jövőben épülő SmartCity és egyéb méréstechnikai, mérési adatfeldolgozási projekteknél, így csak azt ajánlhatjuk, hogy lehetősége és érdeklődése szerint igyekezzen mielőbb, minél többet megtudni e rendszer lehetőségeiről, alkalmazásáról. Itt is érvényes: „AKI KIMARAD AZ LEMARAD…”

Vissza a kezdő oldalra  

 

Kövessen Minket a Facebookon   
vagy íratkozzon fel Youtube csatornánkra!

 

Honlap készítés